top of page
Yazarın fotoğrafı

YOGA VE MEDİTASYONUN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Bu yazı yakında çıkacak Ceyda Tavukcu’ların kitabı için yazılmıştır.

Kısaca yoga ve meditasyon sağlık demek. Fiziksel,duygusal, zihinsel ve ruhsal bedenimizle sağlıklı bir ilişkiye girmemize aracı oluyor. Fiziksel bedenimizde 8 ana sistem var : Hareket, solunum, sindirim, sinir, dolaşım, üreme ve endokrin sistemi ve yoga-meditasyon hepsine genel bir sağlık getiriyor. Katmanların arasındaki ( fiziksel, enerjitik, duygusal, zihinsel ve ruhsal ) küskünlüğe son veriyorsun.

Farkındalıkla yaptığın hareket ve nefesin uyumu beraberliği içinde:

  • genel bedenin enerji akışı düzenleniyor.

  • birikmiş toksinlerin bedenden atılmasına yardımcı oluyor.

  • organ duyumu içinde organlarımıza masaj oluyor.

  • nefes kasları çalışıyor ve ciğerlerimizin nefes kapasitesi artıyor.

  • zihin hep şimdide var olan beden duyumlarına ve nefese odaklandığı için an’a, şimdiye davet ediliyor.

  • aldığın sağlıklı mesafe içerisinden duygu ve düşüncelerin ile sağlıklı bir ilişki kuruyorsun. Üzgünüm yerine burda üzüntü var gibi yaklaşıyorsun. Bir duygu ve düşüncede kaybolmaktan ziyade, olanı olduğu gibi kapsamayı öğreniyorsun.

  • Gözlemci konumunda, yapan halden,olan hale geçiş yapıyorsun.

Düzenli Yoganın ve Meditasyonun Faydalarını İçeren Bilimsel Bir Araştırma var mı :

Bilimsel içerikli araştırmalar artmaya başladı.


Meditasyonun faydalarını anlatan Bir Ted konuşması var. https://www.youtube.com/watch?v=m8rRzTtP7Tc


Neurobilimci Sara Lazar’ın bir konuşması . Ve bu konuda araştırma yapan birçok batı tıp doktoru var. Hastaneler içinde ve üniversiteler içinde Mindfulness departmanlarının açılmasına öncü olan. En başta aklıma gelen öncü isimlere : Jon Kabat Zihn, Dr. Gabor Mate, Dr. Dan Siegel


Fasya bilimini inceleyen batı tıp doktorları da, esnemenin önemini her yerde vurguluyorlar. Daha az elastik bir dokuya sahip Fasya dokusu, bütün bir bedeni balık adam kıyafeti gibi kaplar ve her yerdedir. Tüm dokular, kaslar, organlar arası. Ve bu doku esnemediği zaman katılaşır ve kemikleşir. Ve altından geçen herşeyi sıkıştırırı. (sinir, damarlar, organlar vb)


Fiziksel Yoga uygulaması içinde hem esnemeyi, hem de kuvvetlenmeyi barındıran bir denge araştırmasıdır.


Yoga yaparken farkındalıklı yapılan hareketler ve nefes araçılığı ile direk sinir sistemini ve vagus sinirini etki altına alıyorsun. Gevşemeyi davet ediyorsun ki ,en şifalısı gevşemek. Kim olduğuna, ne olduğuna ve nasıl olduğuna….Gevşeyen bir bedende onarım ve şifa oluyor. Araştıran bir zihni davet ederek, hedef zihninden ziyade, an içinde daha mevcut oluyorsun. Keyif alıyorsun. Daha çok şey görüyorsun. Keyif almak şifanın kendisi oluyor.

Hiç Yapamam Diyenlere Öneriler / Nereden Başlamalı?


Benim hocam Cyndi Lee der ki, nefes alıp verebiliyorsan yoga ve meditasyon yapabilirsin. Hangi yaşta olursan ol. Kişinin bedenine iyi gelebilecek şekilde hareketleri uyarlayabilirsin. Tavsiyem yargısız bir şekilde, beklentisiz bir şekilde, hedefe kitlenmeden kendilerini, fiziksel bedenden başlayarak keşfetmelerine izin vermeleri. Hep o başlangıç zihnin de kalarak, şimdide olanla ilgilenerek. Yavaşlamalarına izin vermeleri. Ve ilk evvela konusunda uzman, güvendikleri birisi ile çalışmaları. Sonuçta yoga bir bağ kurma sanatı. Kendimizden başlayarak, yaşam ve herşey ile. Kendimizi sevme yolu. An be an değişen gerçeklik ve gerçekliğimiz içinde hakikatımızı bulma araştırması. Yolun yolcusu olmak önemli, yaşam yolculuğunun ve bu yolculuğu uyanıklık içinde, farkındalıkla, gönülden ve berrak bir zihin ile yürümek istiyoruz.

  • Meditasyon Tam Olarak Nedir ve Hiç Yapmayanlara Başlama Önerileri?

Meditasyon ne değildire cevap vererek yanıtlamak istiyorum. Meditasyon düşünmeme hali, zihnimizdeki düşüncelerin durması anlamına gelmiyor. Bir odaklanma hali değil. An’da olanla mevcut olmak anlamında. Kısaca meditasyon olanla durmak ve olanla yakınlaşmak anlamına geliyor. Her halimizi kapsamayı ve kucak açmayı öğreniyoruz. Sessiz sabit meditasyonlarda, o gözlemci konumunda iken tek yaptığımız olanla bağ kurmak. İtmeden, çekmeden. Yargısızlığa ve tarafsızlığa, anlayışlı ve şefkalti, açık ve nazik bir tavrı davet ederek. Meditasyonun kısaca 3 faydasından bahsedebiliriz.

  • Şayet düzenli pratik edilirse, sinir sistemimizin öz regülasyonu oluyor.

  • Kendimizle çıplak bir şekilde bağ kuruyoruz. Arzularımız, ihtiyaçlarımız, korkularımız üzüntülerimiz, koşullanmışlıklarımız ile karşılaşarak samimi, dürüst ve şefkatli bir bağ kuruyoruz ilk kendimizden başlayarak etrafımızdaki herşey ve dünya ile.

  • Aşkınlık hali , ben sadece bu zihin ve beden değilim, ben beden ve zihnin ötesinde varım. Varlık olarak, o saf farkındalık alanını ziyaret ediyorsun. Bu alana Dr. Dan Siegel alıcı, açık, huzurlu, berrak, özümüz ve merkezimiz diyor.

Hiç yapmayanlar yine beklentisiz bir şekilde ve kısa kısa oturuşlarla başlayabilirler. Sonra zamanla oturma süreleri uzayabilir. İlk evvela bir hoca ile çalışmayı tavsiye ederim. Şekilci olmamak lazım. Eğer dik otururken sırt kasları vb ağrıyorsa, destek görmek için duvara yaslanabilirler. Sabırlı bir yolculuk olsun. Sadece yoldayız. Bir hedef yok, varmak istediğimiz bir yer yok, ödül yok. Katı ve koruyucu katmanından, kırılgan katmanına ve ordan da öze bir yolculuktur .


20/11/2020

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page