Disiplin özgürlüktür…
Iyengar
Bu cümleyi bu sene duyduğum zaman bugünkü algım içinde idrak ettim.
Sevgili Üstat Iyengar’ın bu cümlesi ben de yer etti.
Eskiden disiplini katı, sert bir şekilde algılardım. Artık algım tamamen değişti.
Disiplininin ne kadar zor olduğunun şefkati içinde, doğru niyet, gerekli gayret, istek, inanç ile disiplinin gerekliliği inancındayım…
Ben de merkezimden çokça kayıyorum…
Ben de duygusal ve zihinsel stres kaynaklı kırgınlıklarım içinde, yataktan çıkmakta zorlandığım oluyor, hiçbirşey yapmama isteği, genel bir isteksizlik hali… Bütün bunlar çok insani haller ve zaman zaman gerekli haller, o düşmeye, en dibi görmeye gönüllü olmak yürek istiyor biliyorum. Devamlı kendimizi meşgul ederek, görmezden gelerek, kaçarak, durmayarak birşeyleri öteliyoruz, ve bir gün bunun çok daha sert bir şekilde etkilerini hissedeceğimize inanıyorum. Ya da hayatlarımız sorumluluklarımız ve yapmamız gerekenler ile o kadar dolu ki, yine kendimizi unutuyoruz.
Duygu ve düşüncelerimizin sağlıklı salınımı içinde, durmak ve düşmek ve hissetmek çok önemli.Ama sonra içte bir mekanizma kendi kendine işlemeye başlıyor, ufacık bir çaba ile kendini ayağa kaldırmak isteyen bir sistem var. Burda iç ve dış kaynaklarımıza güvenerek, nasıl kullanıyoruz, çok önemli. Eminim bazen onları da bulmak da zorluk çekiyoruz. Ama yardım çağrısı içten geliyorsa kulak vermeli.
Minik günlük rutin ve ritüeller çok önemli bizi yaşama bağlamak ve yaşam enerjimizi oluşturmak için ….Bu çok basit birşey bile olabilir. Sabah ritüelleri oluşturmak. 5 dakika bile olsa sadece kendimize ayırmak, motivasyon oluşturmak, sadece kendimiz için potansiyelimizi gün açığına çıkarmak için vakit ayırmak çok önemli . Ve gün sonu günün değerlendirmesini yapmak. Gün ve gün sadece 5 dakika kendimize vakit ayırarak başlamak. Kendimize dost bir şekilde yaklaşmak. Nasıl hissediyorum, neye ihtiyacım var, bunu nasıl temin edebilirim, nasıl iletişim kurabilirim, duygu ve düşüncelerimiz ile sağlıklı bir iletişim nasıl kurabilirim….
Kendimden örnek verirsem, sabah ritüelimde meditasyonu oturttum. Ve arkasından içine azıcık elma sirkesi, tarçın çubuğu koyarak, hazırladığım ılık limonlu suyum var. Her sabah bir baharat karışımı hazırlıyorum bir de kendime, zencefil, zerdeçal, tarçın, karabiber, bir kaşık zeytinyağı ile hazırladığım. Ve bu aralar haftada 3 sabahları Ashtanga yoga pratiğine başladım. Genel bir arınma için, günüme yansıması için, zihnimin netliği için…
Disiplin özgürlüktür. Beyin plastik bir yapıya sahip, ve rutin içinde yapılan tekrarlar hem beyinimizin düşünce yapısını, düşünme şeklini etkileyecek ve olumlu bir yönde değiştirecek, hem de bedensel bir aktive, fizyolojimizi olumlu yönde değiştirdiği gibi, fizyolojik değişim psikolojimizi de değiştirecektir.
Burdan insanın insana gerekliliğini anımsayarak, bilinçli seçimler yapmakta çok değerli. Seni yargısız bir şekilde kabul eden ve dinleyen bir dost, bir yürüyüş içinde bir iki kişi ile selamlaşmak, dışarı çıkmak, insan arasına karışmak, bilinçli kavimler ve topluluklar seçmek.
Ufak adımlar ile, gün be gün hareket etmek, uzun vade bir beklentiye girmekten ziyade, gün be gün, öz şefkatle, olanın kapsayıcılığı içinde, motivasyon yaratmak, kendimize sahip çıkmak, yaşama sahip çıkmak için, dünyamıza sahip çıkmak için, alan açmak, alan açmaya gönüllü olmak, kendi alanlarımıza açılmak…Kendi alanlarımızdan başlayarak dünyaya açılmak ufak ufak….
Unutmayalım, keyif ve mutluluk bir ikili
İyilik ve mutluluk bir ikili….
İçimizdeki boşluğu ancak biz kendimiz içten doldurabiliriz. İlk kendimizden başlayarak sağlıklı ilişkiler kurmaya gönüllü olalım…
Comentarios